Fortælling for voksne

Jeg trådte ind i hjertet af dansk historiefortælling søndag den 2. februar 1997 kl. 16.00. Det var på Kafkaféens fortællescene, inde i Skindergade, midt i København. Hans Laurens var initiativtager og vært på fortælleeftermiddagene derinde og havde inviteret mig på scenen. Intet blev nogensinde det samme igen.

I årene inden troede jeg, at historier kun var for børn. Jeg havde da også fortalt historier for børn en del år på dét tidspunkt. Men efter den søndag forstod jeg bedre. Historiefortælling er for også voksne. Hvorfor var der ingen, der havde fortalt mig det? 
Jeg gik hjem igennem en helt ny verden.

Jeg lyttede til fortællere alle vegne, jeg kunne komme til det. Nye og erfarne, gode og dårlige og jeg lærte af dem alle. Det stod hurtigt klart for mig, at det ikke handlede om de historier, der blev fortalt.  Det, vi siger, er ikke specielt afgørende, måden vi siger det på heller ikke. Historien er ikke historien – det er det aftryk, historien efterlader, der betyder noget. Hvad der sker i hovedet på lytteren undervejs og det indtryk, historien efterlader. Dét er for mig, hvad mundtlig fortælling er, og det blev min grundlov som fortæller: Historien er ikke historien – aftrykket af historien er historien!

I årene der fulgte handlede næsten hele mit liv om mundtlig fortælling. Den gode historie – godt fortalt – blev grundstenen i min karriere som fortæller. Mit arbejde er at skabe den gode oplevelse hver gang. Ikke bare gentage mig selv, men skabe noget. Hver gang.

Om det er for 5 eller 500 mennesker er ikke afgørende. Om det for børn eller voksne, på et slot eller i et fængsel heller ikke så vigtigt. Det essentielle er at give den gode historie plads og fortælle den bedst muligt – den dag, hver gang, altid.

Mangler du en god historie?

Kasper Sørensen
kasper@fortaellekunsten.dk
Tlf.: 26 28 21 26

Kasper kan fortælle, så hjertet ler og ørene er ved at falde af.

Karin Bergquist

Journalist

At være professionel fortæller har naturligvis med penge at gøre. Jeg tager penge for at komme og fortæller historier. Jeg tager penge for noget, som alle i grunden kan gøre. Alle kan fortælle en historie. Første gang jeg blev betalt for at fortælle historier, kunne jeg nærmeste ikke fatte det. Tænk, at det var muligt! Det var det, og jeg blev ved. Og ved. Og ved.

I dag hører jeg i al ubeskedenhed til fagets elite. Jeg træner andre og deler genvejene til at blive en god fortæller. Professionalismen kommer med træningen og de 2700 betalte jobs, jeg i dag har bag mig.  Ekspertisen kommer af de ca. 40.000 timer, jeg har øvet mig, fundet på historier og stået på scenen og fortalt dem. Men erfaringer ændrer ikke på det grundlæggende noget, det er ikke nok, jeg var dygtig i tirsdags med 200 sygeplejesker på Herlev Hospital, eller i januar på Christiansborg, eller i morgen på Nationalmuseet.

Kasper Sørensen er en moderne dansk historiefortæller med international ry. Hans nærvær er uovertruffet og hans stil spænder over alt fra upoleret Rock-n-Roll til forførende skøn. Og – hans historier er gode.

Oslo Fortellerfestival

 

Det er altid NU, det gælder, så jeg går op på scenen, mærker rummet, ser rummet, ser lytterne an. Tankerne ræser. Har jeg valgt den rette åbningshistorie?  Er der sket noget, der skal italesættes? Hvad er de for nogle, dem i salen, hvad slags sprog vil virke bedst i dag?  Min hjerne bladrer gennem 7-8 fortællinger, der også kunne være den rette at starte med.

 

Så er jeg igen nærværende i salen. Det begynder. De første ord flyder let. Et par åndedrag senere er vi i gang. I de sekunder inden jeg tager ordet, måske for at holde det i timevis, er som første gang hver gang. Jeg har ansvaret for, at alle i salen kommer med på turen. Ingen ved, hvordan det skal gå, hvor vi skal hen. Jeg ved det bedre end de fleste, men jeg bliver nødt til at tjekke ind med lytterne undervejs: Er vi på rette vej. Historien er i gang. 

 

Hvis nogen spørger mig, Hvem er verdens bedste fortæller – vil jeg svare højt og uden tøven – Kasper Sørensen er verdens bedste fortæller

Henrik Årdal

Storyteller

Mangler du en god historie?

Kasper Sørensen
kasper@fortaellekunsten.dk
Tlf.: 26 28 21 26